Friday, September 13, 2013

Flo, the Baker



Something has always attracted me about bread baking. I just find the entire process very purifying. It is about learning to appreciate the importance of patience through practice and getting better and better with each try; or how slight changes of ingredients or time can result in different tastes. A few weeks ago, a dream of mine came true: I had the chance to witness every step of the art of bread baking. I have documented my friend Florent at his work: the Artisan boulanger. He is someone that I appreciate for his success of applying his curiosity in chemistry into baking. As these two areas are not very distant from each other, he is now creating things with his knowledge, as well as his creativity. That morning, I cycled from one end of Grenoble to the other with my camera (please note that my 'morning' is not entirely the same with what Florent calls 'morning': he had already been working for hours when I arrived). I remember that I was full of joy and curiosity when I was cycling. Florent showed (and explained) to me all the different tasks (from baking different breads pizzas) and behaved also as if I was not there, so that I could fully concentre on taking my pictures. Thank you Florent, for giving me the opportunity to increase my knowledge and my experience in photography, and also wish to thank your boss for kindly offering me all these delights!
Quelque chose m'a toujours attiré sur la fabrication du pain. Je trouve l'ensemble du processus très purifiant. Il s'agit d'apprendre à apprécier l'importance de la patience par la pratique et de s'améliorer à chaque essai, ou de voir comment un faible changement d'ingrédients ou de temps peut entraîner des goûts différents. Il y a quelques semaines, un de mes rêves est devenu réalité, j'ai eu la chance d'observer chaque étape de l'art d'un boulanger. J'ai documenté mon ami Florent à son travail: Artisan boulanger. C'est quelqu'un que j'apprécie pour son succès en appliquant sa curiosité de la chimie à la boulangerie. Comme ces deux domaines ne sont pas très éloignés les uns des autres, il est en train de créer des choses avec ses connaissances, ainsi que sa créativité. Ce matin, j'ai fait du vélo d'un bout à l'autre de Grenoble avec mon appareil photo (notez que mon "matin" n'est pas tout à fait la même chose avec celui de Florent: il avait déjà commencé à travailler depuis des heures quand je suis arrivée). Je me souviens que j'étais comblé de joie et de curiosité quand j'étais en route avec mon vélo. Florent m'a montré (et expliqué) les différentes tâches (de cuisson de différents pains et pizzas) et s'est comporté aussi comme si je n'étais pas là, afin que je puisse me concentrer pleinement à prendre des photos. Merci Florent, pour m'avoir donné l'occasion de développer mes connaissances et expérience en photographie et je remercie aussi ton patron pour m'avoir offert si gentiment tous ces délices!

1 comment:

  1. Dear Betül, wondering through the post of your blog appears to be like wondering the streets of Grenoble and Lyon, but I really liked the boulanger duties series of pictures! I could almost smell the freshly baked baguette!

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